Ouif.se har flyttat och finns numera på campusgymmet.se.

Gympa

Gympa kommer ur en förkortning av ordet gymnastik, men har en annorlunda innebörd. Klassisk gymnastik härstammar från det antika Grekland och handlar om att genomföra olika akrobatiska övningar med och utan hjälpmedel. Gympan, eller motionsgymnastiken som man också kan kalla den, är inte alls så avancerad och inte heller så målinriktad som gymnastiken, för gympan går man i regel till för att bygga kondition, styrka och koordination i största allmänhet.

Socialt och mångsidigt

Gympa är en social, mångsidig och mycket sund träningsform, men den är inte en sport så som till exempel fotboll, löpning eller gymnastik. Atmosfären på ett gympapass brukar vara lättsam och åldrar såväl som nivå blandas friskt. Alla utgår från sin egen förmåga och följer instruktörens rörelser och uppmaningar så gott de förmår. Gympasalen brukar erbjuda en varm, välkomnande och förlåtande miljö där alla får vara med.

Olika varianter av gympa

Det finns många gym i Sverige som erbjuder gympapass och Friskis & Svettis är väl den institution som agerat fanbärare för denna typ av träning. Det finns idag en uppsjö varianter av gympa, som:

  • Gympa utan hopp
  • Gympa i olika intensitetsnivå
  • Gympa med konditionsträning i fokus
  • Gympa med styrketräning i fokus
  • Gympa med inslag av dans
  • Gympa med inslag av andra träningsformer såsom yoga, pilates och box

En investering för allmänhälsan

En av de bästa sakerna man kan göra för allmänhälsan är att vika två-tre timmar av sin vecka till att träna gympa, vilken form som passar en bäst kan man bara själv avgöra, oftast efter att ha prövat sig fram bland de olika alternativen som erbjuds. Ibland fastnar man för en viss instruktör och vill träna alla dennes pass och ibland är det en specifik gympavariant man fastnar för. 

Andra tips

 

 

 

 

För design och produktion se Tross